Oliebollen en de 80/20 regel

Hoeveel oliebollen eten we gemiddeld per persoon tijdens de jaarwisseling?

Het antwoord vind je onderaan.

Ken je de 80/20 regel?

Je hebt waarschijnlijk een druk leven. Daardoor kun je geneigd zijn voor snelle en makkelijke maaltijden en tussendoortjes te kiezen. Maar pauzekoeken, ontbijtkoek en snoeprepen zitten vol met suikers en vallen daardoor in de categorie ‘minder gezond’.

Hetzelfde geldt voor vetrijke en bewerkte producten als worst, croissants en pizza. Zorg dat slechts 20 procent van wat je eet uit dit soort producten bestaat.

Wat voor producten behoren dan tot de 80 procent ‘healthy’?

Er is genoeg keus. Alle soorten groenten en fruit, ongebrande en ongezouten noten, zaden en pitten, peulvruchten, gevogelte, mager rood vlees, magere kwark, eieren, havermout en andere granen, olijfolie en andere plantaardige oliën èn brood. Brood wordt vaak weggezet als ongezond, maar als de kwaliteit goed is, kun je gerust een boterham eten.

Wat je ook zonder schuldgevoel kunt eten – zolang je het maar met mate doet – zijn pindakaas, notenpasta, alle soorten kaas en pure chocolade (boven de 72 procent). Genoeg lekkers om uit te kiezen dus. En met Oud en Nieuw genieten van een oliebol. Fijne feestdagen.

Er zijn ongeveer 8 oliebollen per persoon gegeten met oud en nieuw.

Waarom we deze bollen, de opvolgers van oliekoeken, op oudejaarsdag eten, is niet precies bekend.

Veel tradities en gebruiken die bij moderne feestdagen horen, hebben een heidense oorsprong. Dat geldt ook voor oliebollen. De oliebol is een typisch Nederlands en Belgisch gerecht, waarvan het oudste recept dat we kennen stamt uit 1667, maar ze werden ver voor die tijd ook al gebakken.

In deze tijd van het jaar zouden Perchta en andere kwade geesten ’s nachts ronddwalen, en je wilde natuurlijk niet dat zij je te pakken kregen.

Om zich tegen Perchta te beschermen bakten verschillende Germaanse volkeren (waaronder Bataven en Friezen) oliebollen. Door deze vette deegbollen te eten zou het zwaard van Perchta van hen afglijden.

Los daarvan was de oliebol vroeger de ideale traktatie. In de Midwintertijd, waarin men moest leven van de voorraden die eerder in het jaar waren aangelegd, was het moeilijk om aan verse ingrediënten te komen. Oliebollen werden gebakken van lang houdbare ingrediënten die de meeste mensen nog wel in huis hadden. Ook de vele calorieën die oliebollen bevatten waren midden in de winter meer dan welkom.

Vind je dit leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin